در ساختمان ها و آپارتمان های امروزی از سیستم های متفاوتی برای گرم کردن فضای داخل ساختمان استفاده می شود که یکی از این سیستم ها شوفاژ برقی می باشد. استفاده از شوفاژ برقی به عنوان سیستم گرمایشی در آپارتمان ها مزایا و معایبی به همراه دارد که در این مطلب قصد داریم به توضیح مزایا و معایب شوفاژ برقی بپردازیم.
شوفاژ برقی چیست و چگونه کار می کند؟
شوفاژ برقی که با نام رادیاتور برقی نیز شناخته می شود یکی از به روزترین وسایل گرمایشی محسوب می شود که از نظر ظاهری شباهت زیادی با رادیاتورهای رایج دارد و در هر مکانی که نیروی برق و الکتریسته وجود داشته باشد می توان از گرمای تولید شده آن استفاده کرد. این دستگاه از انرژی الکتریسیته برای گرم کردن محیط استفاده می کند.
درون شوفاژ برقی به جای آب از روغن پر شده است و المنت های تعبیه شده در دستگاه باعث گرم شدن روغن و درون پره های رادیاتور می شود و با گرم شدن پره های رادیاتور گرما به محیط انتقال می یابد. در رادیاتور برقی گرما از طریق روغن انتقال می یابد نه از طریق سوخت آن و روغن مورد استفاده در سیستم آنها دائمی بوده و نیازی به تعویض نخواهد داشت، به همین خاطر شوفاژ برقی به شوفاژ برقی روغنی نیز شهرت دارد.
به دلیل استفاده از روغن درون ساختار شوفاژهای برقی و ظرفیت گرمایی ویژه کمتر روغن نسبت به آب، گرمایش رادیاتورهای برقی از رادیاتورهای معمولی که سیستم لوله کشی آب گرم شوفاژ متصل می گردند (و آب گرم دیگ موتورخانه یا پکیج در آنها عبور می کند) به طور محسوسی کمتر است! بطوریکه اگر به رادیاتور برقی یا شوفاژ برقی در حال کار دست بزنید، دست شما نمی سوزد ولی اگر در زمستان به رادیاتور شوفاژ منزل دست بزنید معمولا دست می سوزد.
شوفاژ برقی یا رادیاتور برقی روغنی یک سیستم گرمایش مستقل است. به عبارتی این شوفاژها یا رادیاتورها نیازی به سیستم گرمایش مرکزی مثل موتور خانه و پکیج ندارند.
شوفاژ برقی چگونه کار می کند؟
هنگامی که دستگاه روشن می شود المنت های موجود در دستگاه توسط جریان برق گرم می شوند. وقتی المنت ها به اندازه کافی گرم شدند، باعث گرم شدن روغن موجود در پره های رادیاتور می شوند و به این طریق دستگاه گرم می شود.
اگر بخواهیم کامل تر توضیح دهیم شیوه عمل به این صورت است که وقتی روغن گرم شد از لوله های عمودی شوفاژ بالا می رود. حرکت روغن در مسیر باعث می شود تا گرمای خود را به پره های رادیاتور انتقال دهد و روغن گرمای خود را از دست دهد و به این طریق رادیاتور گرم می شود و گرما به محیط انتقال داده می شود. روغن سرد شده دوباره به سمت المنت ها بازمی گردد و چرخه گفته شده، دوباره تکرار می شود.
و تا زمانی که دمای محیط به دمای تنظیم شده برسد، کار ادامه پیدا می کند. وقتی محیط به اندازه مورد نظر گرم شد، مدار تغذیه المنت به وسیله ترموستات قطع می شود. هنگامی که دمای محیط کاهش پیدا کرد چرخه فوق دوباره تکرار می شود، تا محیط دوباره گرم شود. ردیاتورهای برقی نیازی به لوله کشی و زیرسازی ندارند و یک وسیله گرمایش پرتابل (قابل حمل) هستند. راه اندازی این وسیله گرمایشی با متصل کردن به برق شروع می شود.
نکات مهم در خرید شوفاژ برقی
جنس شوفاژ برقی
جنس بدنه شوفاژ برقی اولین نکته ای است که در هنگام خرید آن می بایست توجه کرد. اصولا رادیاتورهای برقی از جنس آلومینیوم بوده و از نظر قیمت برای خریداران به صرفه هستند. همچنین آلومینیوم از نظر رسانای گرمایشی پس از طلا، نقره و مس به عنوان چهارمین رسانای برتر گرمایی شناخته می شود.
توان گرمایشی شوفاژ
توان گرمایشی رادیاتورهای برقی بر اساس تعداد پره های آنها با یکدیگر متفاوت بوده و می بایست در هنگام خرید متناسب با متراژ اتاق و فضای مورد استفاده اقدام به خرید کنید و هرچه توان گرمایشی شوفاژ برقی بیشتر باشد مصرف برق آن نیز بیشتر خواهد بود.
تعداد پره های شوفاژ
از نکات مهم دیگری که در انتخاب شوفاژ برقی باید به آن توجه داشت تعداد پره های آن می باشد و تعداد پره های رادیاتور برقی با میزان مساحت مکان مورد نظر ارتباط مستقیم دارد. هرچه تعداد پره های رادیاتور برقی بیشتر باشد برای محیط های بزرگتر مناسب خواهد بود و تعداد پره های کمتر مناسب برای مکان هایی و فضاهای کوچک تر هستند.
البته در نظر داشته باشد که رادیاتور بزرگ تر مصرف انرژی بیشتری را شامل می شود و در حالت کلی استفاده از این وسیله گرمایشی برای محیط های خیلی بزرگ توصیه نمی شود.
ترموستات ایمنی
رادیاتورهای برقی مانند بخارهای برقی از یک ترموستات ایمنی با قابلیت تنظیم حرارت داخلی برخوردار هستند. وظیفه این ترموستات ها این است که در صورت بالا رفتن دمای داخلی شوفاژ فورا وارد عمل شود و فرآیند داخلی وسیله گرمایشی را تحت کنترل بگیرد و یا بطور کلی قطع کند.
سیستم قطع خودکار
از ویژگی های مهم دیگری که شوفاژهای برقی برخودار هستند سیستم قطع خودکار است که با داشتن این ویژگی این سیستم آسودگی خاطر را برای مصرف کننده فراهم خواهد کرد.
امکانات جانبی شوفاژ روغنی
داشتن امکانات جانبی بر روی رادیاتور برقی افزایش قیمت را همراه خواهد داشت و این امکانات می تواند شامل مواردی همچون فن گردش هوا، جای حوله خشک کن، صفحه نمایشگر، محفظه مخصوص جمع کردن سیم برق، سیستم ضد انجماد و غیره باشد.
قیمیت شوفاز برقی
مهمترین نکته در خرید شوفاژ برقی توجه به توان گرمایشی و مساحت محیط مورد استفاده است. معمولا رادیاتور برقی ها دارای قیمت های متنوعی هستند و همچنین هر یک از این رادیاتور برقی ها در مدل های گوناگون و با ابعاد و سایز مختلف در بازار وجود دارد به همین ترتیب قیمت شوفاژ برقی ها با یکدیگر متفاوت می باشد. به عنوان مثال در بازار مدل شوفاژ برقی با قیمت زیر 3 میلیون تومان و یا با قیمت بالاتر از 10 میلیون تومان نیز مدل رادیاتور برقی هایی نیز وجود دارد.
مزایای شوفاژ برقی
- کاربری آسان و نصب راحت
- سرویس و نگهداری ارزان
- سازگاری با محیط زیست
- روغن دائمی دستگاه
- عدم نیاز به گاز
- گرمایش بسیار مطبوع و یکنواخت
- مجهز به تایمر جهت زمانبندی
- مجهز به ترموستات جهت مدیریت دمای محیط و مصرف برق
- تنوع در طرح، رنگ، مدل و ظرفیت
- سبک قابل حمل بودن
- بازده حرارتی بالا نسبت به مصرف برق رادیاتور برقی
- ضریب ایمنی بالا جهت اتاق کودک و سالمند
- عدم نیاز به لوله کشی شوفاژ
معایب شوفاژ برقی
شوفاژ برقی در کنار مزیت هایی که ذکر شد، معایبی نیز دارند که در این بخش به آن پرداخته شده است تا مشتریان با خیال راحت و اطلاعات کامل اقدام به خرید این دستگاه بکنند.
- کم بودن توان و قدرت گرمایش نسبت به رادیاتورهای شوفاژ سیستم حرارت مرکزی
- هزینه مصرف برق نسبت به دیگر حامل های انرژی (گاز و گازوئیل)
- نیازمند به سیستم الکتریکی پر قدرت
- عدم تطبیق با سیم کشی های قدیمی ساختمان
- صدای فن در بعضی از مدل های فن دار
- قیمت بالاتر نسبت به دیگر تجهیزات گرمایشی مشابه
میزان مصرف برق شوفاژ برقی چقدر است؟
شوفاژهای برقی از آنجا دارای مصرف برق بالایی هستند برای گرم کردن مکان های بزرگ مناسب نمی باشند. این شوفاژها در حدود 2 تا 3 کیلو وات در ساعت مصرف دارند به همین دلیل استفاده از آنها به صورت مداوم در فصول سرد سال مقرون به صرفه نخواهد بود.
اجزای سازنده شوفاژ برقی
- پایه ها: سبب عمود ایستادن دستگاه می شوند.
- المنت: حرارت لازم برای گرم کردن سیال به وسیله المنت های لوله ای شکل تامین می شود.
- کلیدهای برق: برای وصل و قطع کردن جریان برق ورودی تعبیه شده اند.
- پیکره دستگاه: قسمت خارجی شوفاژ پیکره یا بدنه است و در آن قسمت هایی مانند مخزن و فریم (قاب) و پایه ها دیده می شود.
- سیال: تبادل گرما را امکان پذیر می کند؛ استفاده از روغن به جای آب در شوفاژ برقی از زنگ زدن و منفجر شدن دستگاه در نتیجه تبخیر شدن آب ممانعت می کند.
- کابل رابط: سبب اتصال رادیاتور به جریان الکتریکی می شود .
- ترموستات: مدیریت میزان حرارت فضا را به عهده دارد.
- فن گردش هوا: باعث گردش هوای گرم در اتاق می شود.
- حوله خشک کن: امکان قرار دادن حوله و البسه کوچک جهت خشک شدن در زمستان را فراهم می آورد.
تعداد پره های شوفاژ برقی بر حسب مساحت اتاق
همان طور که اشاره شد، بر حسب مساحت اتاقی که این شوفاژهای برقی در آن قرار می گیرند، تعداد پره ها متفاوت است. اگر سقف استاندارد منازل و آپارتمان ها را 2.8 متر در نظر بگیریم، می توان برای گرم نمودن اتاقی با مساحت 6 تا 8 متر مربع، از شوفاژ برقی با 5 تا 7 پره استفاده نمود.
تعداد پره در شوفاژ برقی که در اتاقی با مساحت 8 تا 10 متر مربع به کار می رود، 7 تا 9 عدد می باشد. این تعداد در اتاق هایی با مساحت 10 تا 12 متر مربع، 9 تا 11 و در اتاق هایی با مساحت 12 تا 15 متر مربع، 11 تا 13 عدد می باشد. با انتخاب صحیح شوفاژ برقی و تعداد پره های مناسب، می توان از هدررفت انرژی جلوگیری نمود
رادیاتور برقی بهتر است یا سیستم پکیج و رادیاتور
رادیاتور برقی چون نیازی به سیستم گرمایش مرکزی و لوله کشی ندارد از لحاظ اقتصادی بهتر از سیستم رادیاتور و پکیج است. اما به خاطر اینکه در ایران هزینه گاز بسیار پایین تر از برق است به همین خاطر استفاده از سیستم رادیاتور و پکیج گزینه مناسب تری است.
از لحاظ مسایل زیست محیطی نیز رادیاتور برقی به علت اینکه دود و دی اکسید کربن (گازهای گلخانه ای) تولید نمی کند یک سیستم گرمایش پاک محسوب می شود.
رادیاتور برقی در کجا استفاده می شود؟
به علت اینکه هزینه برق در صورت استفاده از سیستم های گرمایش برقی سرسام آور است نمی توان همیشه از این وسیله گرمایشی برقی استفاده کرد به همین علت رادیاتور برقی در صورت اجبار کاربرد دارد.
برای مثال در جایی که لوله کشی گاز نشده و یا مجهز به سیستم رادیاتور و پکیج و یا بخاری نشده باشد در کشورهایی که هزینه برق از گاز مقرون به صرفه تر باشد سیستم های برقی چه برای گرمایش و چه برای پخت و پز بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
سخن اخر
شوفاژ برقی یا رادیاتور برقی یکی از انواع سیستم های مدرن گرمایشی است که نسبت به سیستم های مشابه، از مزایا و معایبی برخودار است و به طور کلی می توان گفت که برای فضاهایی که امکانات مورد نیاز این نوع شوفاژ فراهم باشد، گزینه بسیار مناسبی به شمار می رود.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاوران ما در تماس باشید
- عبدی زاده
- مرداد 28, 1402
- 227 بازدید